Najskuplji je kredit u dinarima

Bez autora
Jun 17 2013

Dinarski krediti, uprkos padu kamatne stope NBS i dalje su skupi, a efekti njenog smanjenja mogu se očekivati tek za koji mesec. Najveća razlika u ceni zaduživanja je kod potrošačkih kredita, gde su dinarski u odnosu na evro skuplji za više od pet procenata. Visinu kamata za dinarske pozajmice bankari opravdavaju sa više faktora. Jednoglasni su da sve dok imamo dvocifrenu inflaciju imaćemo i skupa zaduživanja u domaćoj valuti. Ipak, ohrabruje što centralna banka od polovine decembra 2012. godine smanjuje referentnu kamatnu stopu, a koja trenutno iznosi 11 odsto. Uticaj promene referentne kamatne stope ne treba očekivati brzo. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da prođe nekoliko meseci dok banke ne počnu da menjaju cenu kredita.

Najskuplji je kredit u dinarimaDinarski krediti, uprkos padu kamatne stope NBS i dalje su skupi, a efekti njenog smanjenja mogu se očekivati tek za koji mesec.

Najveća razlika u ceni zaduživanja je kod potrošačkih kredita, gde su dinarski u odnosu na evro skuplji za više od pet procenata.

Visinu kamata za dinarske pozajmice bankari opravdavaju sa više faktora. Jednoglasni su da sve dok imamo dvocifrenu inflaciju imaćemo i skupa zaduživanja u domaćoj valuti. Ipak, ohrabruje što centralna banka od polovine decembra 2012. godine smanjuje referentnu kamatnu stopu, a koja trenutno iznosi 11 odsto.

- Uticaj promene referentne kamatne stope ne treba očekivati brzo. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da prođe nekoliko meseci dok banke ne počnu da menjaju cenu kredita - ističe ekonomista Goran Nikolić.

Za građane, bez obzira na cenu, više su primamljiviji keš i potrošački krediti u dinarima jer za njih nije potrebno položiti obavezno učešće ili depozit. Osim toga, zaštićeni su i od valutnog rizika, koji se i tokom prethodnih dana pokazao kao moguć. Naime, za samo nedelju dana evro je u odnosu na dinar skočio preko tri odsto.

Jedan od razloga zašto su dinarski krediti skupi je i taj što nema dovoljno izvora u domaćoj valuti. Iako je ukupna štednja u Srbiji premašila 8,2 milijarde evra, čak 98 odsto je u evrima, a neznatno je u dinarima.

Ali, ne samo da su krediti u domaćoj valuti, skupi. To se odnosi i na dozvoljene pozajmice po tekućem računu, koje se naročito u ovom periodu pred godišnje odmore koriste. Njihova prosečna kamatna stopa je 36,19 odsto, dok je kod potrošačkih kredita 21,24 odsto, a to ih i čini ujedno i jednim od najskupljih bankarskih usluga.

Za razliku od potrošačkih i keš kredita, koje ipak beleže neznatni pad kamatnih stopa proteklih godina, dozvoljena pozajmica „drži cenu“. I po svemu sudeći tako će i biti.

- Kod dozvoljenog minusa, kao i kod drugih kreditnih proizvoda, visina kamatne stope zavisi od cene izvora sredstava za konkretan proizvod, ali i od drugih faktora kao što je obavezna rezerva banke prema NBS, troškova rizika određenog plasmana. Svi ti faktori utiču da banke među sobom imaju različite kamatne stope za krajnjeg korisnika - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Banke preporučuju klijentima da dozvoljenu pozajmicu koriste za vanredne situacije i u nižim iznosima, dok za rešavanje nekih ozbiljnijih pitanja, preporučljiviji su krediti, na koje se obračunava niža kamatna stopa, ili kreditne kartice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik